keskiviikko 2. syyskuuta 2015

nuts & peanuts ;)


Iltaa! 

Ajattelin oikein kunnioittaa pähkinöitä ravintona niinkin paljon että niille nyt aivan oma postaus.  Tottakai pähkinät ovat aina maistuneet ja olen tiennyt että ne on todella terveellisiä, mutta tässä päivänä muutamana oikein kunnolla tulin perehtyneeksi siihen mitä ne pähkinät sisälsivätkään. Siitä innostuneena päätin alkaa hankkimaan kotiin enemmän pähkinöitä ja laittaa niitä pöydälle jatkuvasti tarjolle ja lapsille myös evääksi eri muodoissaan. Miten helppo ja luonnollinen ruoka!

Maapähkinät ovat varmaan kaikkein edullisimpia pähkinöitä. Niitä ei kannata silti ollenkaan halveksia sillä se sisältää hyviä rasvahappoja noin 29 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 70 % ja proteiineja 14 % sekä B-vitamiinia ja runsaasti E-vitamiinia.E-vitamiini on parantaa muistia ja on iholle hyväksi.

Saksanpähkinä sisältää hyviä rasvahappoja 56 g/100g, rasvaa 85 %, proteiineja 9 % sekä B-vitamiinia.

Minigrip-pusseihin on kätevä laittaa lapsille kouluun vaikka evääksi pähkinöitä. Pähkinässä on kaikki mitä ateriastakin tulee saada, hiilihydraatteja, proteiinia, rasvoja, kuituja ja vitamiineja. Itse en laita ollenkaan pahakseni myöskään suolattuja, paahdettuja tai kuorrutettujakaan pähkinöitä. Lähestulkoon luen pähkinäsuklaankin terveelliseksi ravinnoksi. ;)

Kaikki varmaan ovat tehneet perinteisiä chocolatechip-pikkuleipiä. Niistä on helppoa tehdä terveellisempiä kun laittaa todella reilusti vaikkapa saksanpähkinärouhetta ja kookoshiutaleita. Itse tein juuri ja lapset tykkäsivät tosi paljon.  Sokerimäärän voi ongelmitta vähentää puoleen, ainakin  kinuskikissan reseptistä. En nyt jaksa linkkiä laittaa, sorry!

Ostin halpa-hallista hauskan pikkuleipäleimasimen. Hauska koje. :) Pekaanipähkinäpiirakka on helppo leivonnainen ja yksi minun lemppareista. Vielä kun vähentää reseptin sokerimäärää tai korvaa hunajalla, voi syödä vähän paremmalla mielellä.
pekaanipähkinäpiirakka on kestosuosikkini Kolmenkymmenen vuoden rajapyykin ylitettyäni olen alkanut kiinnittää ravintoon enemmän huomiota. Osaan kyllä todella arvostaa kaikenlaista herkutteluakin, mutta perusravinnon pidän terveellisenä. Manteleita kannattaa syödä niin usein kuin mahdollista. Olen huomannut että lidlistä saa edullisimmat mantelit. Piirakkapohjan jauhoista on hyvä korvata suuri osa mantelijauhoilla. Kallimmaksihan se tulee, mutta on paljon ravitsevampaa. Herkuistakin voi saada ravintoa eikä vain tyhjiä kaloreita.

Myös manteliöljy on edullista ja todella tehokas kuivan ihon kosteuttaja. Punnitse&säästä kaupasta olen ostanut sitä.

Kaikista pähkinöistä kookos on kyllä niin supertuote. Itse tykkään kookoksesta kaikissa muodoissa; kookostuoksut, shampoot, voiteet, saippuat, karkit, limonadi....kaikki on mun lemppareita. Kylmäpuristettua kookosöljyä käytän paistamiseen, ihonhoidossa ja  teessä.
Tänään tein lapsille iltapalan jälkiruoaksi perinteisiä kookospalloja. Käytin voita, kaakaovoita ja kookosöljyä. Sokeria laitan vähintään puolet vähemmän kuin reseptissä.
näitä kookoskuutioita syödessä voi lohduttautua sillä että nämä ovat ainakin kuitupitoisia toisin kuin tavalliset karkit.
Uusi tuttavuuteni on kookossaippua. En voinut olla ostamatta kun huomasin että näitä sai myös ruusun tuoksuisina. Saippua on tehty kylmämenetelmällä. Taidan kokeilla kasvojenpesuunkin.

Vielä pari kuvaa näistä meidän pikkuruisista.
Ne on niinkuin pähkinöitä. Pieniä mutta sisältävät kaiken tarvittavan.


 
 Näistä saa myös voimaa niinkuin pähkinöistäkin. Toki täytyy vähän päiväkahveja ja teetäkin hörppiä että jaksaa. 

 teehetkilläni lukemisena edelleen usein "tuhat lahjaa". Kirjassa on niin paljon sellaista mitä en halua unohtaa.

Leppoisaa keskiviikkoiltaa!


JanetteEi kommentteja:

Lähetä kommentti

kommentit ovat erittäin tervetulleita! :)