keskiviikko 2. syyskuuta 2015

nuts & peanuts ;)


Iltaa! 

Ajattelin oikein kunnioittaa pähkinöitä ravintona niinkin paljon että niille nyt aivan oma postaus.  Tottakai pähkinät ovat aina maistuneet ja olen tiennyt että ne on todella terveellisiä, mutta tässä päivänä muutamana oikein kunnolla tulin perehtyneeksi siihen mitä ne pähkinät sisälsivätkään. Siitä innostuneena päätin alkaa hankkimaan kotiin enemmän pähkinöitä ja laittaa niitä pöydälle jatkuvasti tarjolle ja lapsille myös evääksi eri muodoissaan. Miten helppo ja luonnollinen ruoka!

Maapähkinät ovat varmaan kaikkein edullisimpia pähkinöitä. Niitä ei kannata silti ollenkaan halveksia sillä se sisältää hyviä rasvahappoja noin 29 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 70 % ja proteiineja 14 % sekä B-vitamiinia ja runsaasti E-vitamiinia.E-vitamiini on parantaa muistia ja on iholle hyväksi.

Saksanpähkinä sisältää hyviä rasvahappoja 56 g/100g, rasvaa 85 %, proteiineja 9 % sekä B-vitamiinia.

Minigrip-pusseihin on kätevä laittaa lapsille kouluun vaikka evääksi pähkinöitä. Pähkinässä on kaikki mitä ateriastakin tulee saada, hiilihydraatteja, proteiinia, rasvoja, kuituja ja vitamiineja. Itse en laita ollenkaan pahakseni myöskään suolattuja, paahdettuja tai kuorrutettujakaan pähkinöitä. Lähestulkoon luen pähkinäsuklaankin terveelliseksi ravinnoksi. ;)

Kaikki varmaan ovat tehneet perinteisiä chocolatechip-pikkuleipiä. Niistä on helppoa tehdä terveellisempiä kun laittaa todella reilusti vaikkapa saksanpähkinärouhetta ja kookoshiutaleita. Itse tein juuri ja lapset tykkäsivät tosi paljon.  Sokerimäärän voi ongelmitta vähentää puoleen, ainakin  kinuskikissan reseptistä. En nyt jaksa linkkiä laittaa, sorry!

Ostin halpa-hallista hauskan pikkuleipäleimasimen. Hauska koje. :) Pekaanipähkinäpiirakka on helppo leivonnainen ja yksi minun lemppareista. Vielä kun vähentää reseptin sokerimäärää tai korvaa hunajalla, voi syödä vähän paremmalla mielellä.
pekaanipähkinäpiirakka on kestosuosikkini Kolmenkymmenen vuoden rajapyykin ylitettyäni olen alkanut kiinnittää ravintoon enemmän huomiota. Osaan kyllä todella arvostaa kaikenlaista herkutteluakin, mutta perusravinnon pidän terveellisenä. Manteleita kannattaa syödä niin usein kuin mahdollista. Olen huomannut että lidlistä saa edullisimmat mantelit. Piirakkapohjan jauhoista on hyvä korvata suuri osa mantelijauhoilla. Kallimmaksihan se tulee, mutta on paljon ravitsevampaa. Herkuistakin voi saada ravintoa eikä vain tyhjiä kaloreita.

Myös manteliöljy on edullista ja todella tehokas kuivan ihon kosteuttaja. Punnitse&säästä kaupasta olen ostanut sitä.

Kaikista pähkinöistä kookos on kyllä niin supertuote. Itse tykkään kookoksesta kaikissa muodoissa; kookostuoksut, shampoot, voiteet, saippuat, karkit, limonadi....kaikki on mun lemppareita. Kylmäpuristettua kookosöljyä käytän paistamiseen, ihonhoidossa ja  teessä.
Tänään tein lapsille iltapalan jälkiruoaksi perinteisiä kookospalloja. Käytin voita, kaakaovoita ja kookosöljyä. Sokeria laitan vähintään puolet vähemmän kuin reseptissä.
näitä kookoskuutioita syödessä voi lohduttautua sillä että nämä ovat ainakin kuitupitoisia toisin kuin tavalliset karkit.
Uusi tuttavuuteni on kookossaippua. En voinut olla ostamatta kun huomasin että näitä sai myös ruusun tuoksuisina. Saippua on tehty kylmämenetelmällä. Taidan kokeilla kasvojenpesuunkin.

Vielä pari kuvaa näistä meidän pikkuruisista.
Ne on niinkuin pähkinöitä. Pieniä mutta sisältävät kaiken tarvittavan.


 
 Näistä saa myös voimaa niinkuin pähkinöistäkin. Toki täytyy vähän päiväkahveja ja teetäkin hörppiä että jaksaa. 

 teehetkilläni lukemisena edelleen usein "tuhat lahjaa". Kirjassa on niin paljon sellaista mitä en halua unohtaa.

Leppoisaa keskiviikkoiltaa!


Janettesunnuntai 30. elokuuta 2015

loppukesän puuhia

Hei!

On tullut kirjoiteltua niin painavaa asiaa viime kertoina että nyt tulee tämmöinen kuvapainotteinen juttu. Vähän poimintoja meidän "syksyn" alusta.

On se kuulkaas kumma juttu kun en saa tuota pajaa siivottua nyt millään vaikka sinne oon tuhat kertaa mennyt siinä mielessä. Oon vaan siellä siirtänyt tavaoroita sinne tänne mutta valmista ei tule!!

Onneksi tuo minun mies taitaa olla paremmassa iskussa kun innostui korjaamaan pajan rikkkinäisen oven. Olin tosi tyytyväinen. Laudatkin oli tuo rakkauspakkaus valinnut niin mun makuuni että.
 

Meillä on kyllä kovasti osattu iloita loppukesän herkuista, mustikoista, viinimarjoista ja kirsikoista. Olen leiponut paljon piirakoita sun muuta ja lapset ovat osanneet arvostaa. :)

 Ollaan oltu porukallakin mustikassa ja tuolta omalta pihalta on tullut joka päivä syötyä marjoja. Celeste ja Romeo on aina innokkaina mukana kun poimitaan marjoja.


 Celeste leipoin ihan itse mustikkapiirakan isille.nam!! 
Meillä ei helposti leivonnaiset vanhene. Syöjiä riittää. Mutta oon huomannut että kun leivon vähän pienemmällä sokerimäärällä niin herkut eivät katoa aivan yhtä vikkelään. säästyy mullekkin enemmän. Kumpiko vaihtoehto nyt sitten olis parempi? ;)

Tässä meidän koululaiset aamutuimaan:

Aikamoinen tohina on joskus aamuisin käynnissä. Mutta rauha on vallan käsinkosketeltava kun ovi viimein paukahtaa kiinni viimeisen lähdettyä. Paitsi että...Romeo nipistelee ja vetää hiuksista Celesteä ja on oppinut kiljumaan lähes lasit särkevän kimeällä äänellä. Silti Romeo on uskomattoman valloittava veikeine ylä-sekä alahampaat paljastavalla hymyllään, että jopa sen ilkeydet usein vaan huvittavat. Täytyy pitää varansa että tulee pidettyä kuri myös tälle pienelle veijarille. Onneksi saan torstaisin pitää aina lepo/virkistyspäivän.                 

Koen todelliden kauneuden lähtevän sisältä. Jumala omistaa kaiken todellisen kauneuden ja se alkaa nöyryydestä. Ei alistumisesta, alemmuudentunteesta, vaan kyvystä vastaanottaa ilolla ja nöyryydellä(ilman vaatimuksia ja kontrollia) kaikki mitä Jumala antaa. Parisuhde haastaa meidät etsimään todellista kauneutta, sillä siinä ei ulkokuori hyödytä mitään. 

Toivotan teille kaikille ja itselleni kykyä nauttia itselle tärkeistä ja iloa tuovista asioista! 

Tässä vielä vähän kissa-asiaa:
 Meillä olis täällä kaksi kissaa nyytävänä. Ne on sisäsiistejä vaikka ulkona lähinnä ovat olleet nyt. Mustavalkoinen ja valkoinen. En ole aivan varma sukupuolesta. Valkoinen taitaa olla poika. Tässä alhaalla kuvassa, mikäli häntä erottuu. Joo no häntä ei erotu. ;)
 Ihaniahan nämä karvakerät on siellä sun täällä päiväunillaan mutta kyllä meille pari kissaa riittää. Ottakaa yhteyttä jos kissat kiinnostaa. 
Janette